Loggia

Residential Addition 

2019

Los Angeles

The project is a remodel of an existing private residence designed in the Cape Cod style. A previously proposed design for the remodel specified the use of a Shou Sugi Ban charred finish over the exterior, an enlargement of the 1st and 2nd-floor areas, and the addition of a large basement (an oddity in Los Angeles). This proposal could be summed up as an on-trend styling of the building’s exterior1 and a life-styling of its interior: via the addition of floor area that prioritizes resale value over the value of lived experience. With the addition of a loggia-like structure that moderately enlarges the main living area, the current design pairs down the scale of the previous proposal while preserving the charm of the original structure.

The arbitrariness of imported (Japanese) cladding over a vernacular New England volume becomes the point of departure for a project that seeks not to reconcile the relationship between parts, but instead, tolerates the discordance between acontextual materiality and style. Seemingly random in material, color, and form, the loggia becomes a fleeting complement to the existing house - a threshold between the house and its surrounding landscape . Its color refers not to the house, but its vegetation. This vegetation is then projected as a rippled interior landscape over corrugated surfaces that separate the loggia from the study.

1    Fortini, Amanda. “The Latest Design Trend: Black and Burned Wood.” Sept. 19, 2017. https://www.nytimes.com/2017/09/19/t-magazine/shou-sugi-ban.html.